The new Peter Hodgkinson Centre, Lincoln

Print Friendly and PDF

Our new development to build two new acute inpatient wards at the Peter Hodgkinson Centre in Lincoln is part of our focus to provide ensuite accommodation for all our patients, finally removing outdated shared dormitory wards across all our sites.

The new wards named Ellis and Castle will replace the Conolly and Charlesworth wards at our existing premises on the Lincoln County Hospital site.

The two new 19 bed wards will provide separate ensuite accommodation for our patients with ground floor access to a courtyard area for peace and quiet. The outdoor environment offers major benefits to our patients helping to support their recovery.

The design of the new wards has been shaped using feedback from patients, carers and staff as part of our ‘Building Together’ programme.

Examples include:

  • access to a quiet room/sensory area for patients who require peace and tranquillity
  • a garden area
  • carefully considering the location of the family rooms in a quieter area, away from the ward with outdoor seating for family and patient visits
  • maximising the use of natural daylight to create a therapeutic environment and to reduce building lighting costs 
  • using materials to minimise noise travelling around the building which can be distracting to patients and their recovery
  • installing underfloor heating and air conditioning to create a comfortable environment
  • providing flexible workstations in the treatment rooms including a desk and IT equipment to make it easier for staff to access patient records held online
  • building outdoor courtyards to create a calm and relaxed atmosphere to support their recovery.

Building works are well underway and are due to be completed by March 2023.

 

Image Slider Controls:

  • Proposed extension

    Proposed extension

    Showing proposed two ward extension at Peter Hodgkinson Centre, alongside existing building

  • Living room space

    Living room space

    Living room space for patients on the proposed new wards at Peter Hodgkinson Centre

  • View to nurses station

    View to nurses station

    Living space with nurses station in view

  • Dining space

    Dining space

    Shared living spaces with dining facilities

  • View down new corridor

    View down new corridor

Internal concepts chosen

The last few weeks have been extremely busy! Our design and quality, and Building Together focus groups have now agreed on a warm neutral palette - inspired by nature, for the internal colour schemes.

Working with staff and Experts by Experience, we hosted a showcase event with specialist mental health sector furniture providers. Looking at the materials, construction, durability and practicality of products available and making recommendations to the project team. This vital feedback will help influence any final selections.

 

 

Accessibility tools

Return to header