Norton Lea, Boston

Print Friendly and PDF

Our new 19 bed ward at the Norton Lea site will replace the existing Ward 12 at Pilgrim Hospital.

All rooms will provide ensuite accommodation, finally removing outdated shared dormitory wards from our sites for all our patients, as part of our focus to provide an outstanding patient experience.

The design of the new site will provide all patients with ground floor access to a courtyard. Due to the size and rural feel of the Norton Lea site, a nature garden will also be available for patients to use, proven to offer therapeutic value and to help support recovery.

Feedback from patients, carers and staff has been used to help shape the new plans for the site as part of our ‘Building Together’ programme.

Examples of improvements made to the layout and design of the new ward includes: 

  • access to a quiet room/sensory area for patients who require peace and tranquillity
  • surrounding the entrance to the site with a garden featuring aromatic plants and seating
  • carefully considering the location of the family rooms in a quieter area, away from the ward with outdoor seating for family and patient visits
  • maximising the use of natural daylight to create a therapeutic environment and to reduce building lighting costs 
  • using materials to minimise noise travelling around the building which can be distracting to patients and their recovery
  • installing energy efficient underfloor heating and air conditioning systems to create a comfortable environment
  • providing flexible workstations in the treatment rooms including a desk and IT equipment to make it easier for staff to access patient records held online
  • building outdoor courtyards to create a calm and relaxed atmosphere to support their recovery.

Site clearance works started in June 2021 and a planning application is expected to be submitted later this year following further engagement with the Building Together group and local residents and businesses.

Key facts

  • A new 19 bed inpatient ward to replace Ward 12 at Pilgrim Hospital.

  • All rooms to include ensuite facilities – no more shared dormitory wards.

  • Easy access to a courtyard area to relax and recuperate.

  • Nature garden to maximise the site’s beauty and wildlife – open for patients to enjoy and to support their recovery.

  • Latest green energy features to minimise running costs and support the environment.

Trust Chair, Kevin Lockyer is joined by Sarah Connery, Chief Executive, Expert by experience Gary and representative from IHP Projects to start work to clear the Norton Lead site

The photograph shows Trust Chair, Kevin Lockyer,  holding the 'golden sledgehammer, to mark the start of the site clearance works with  (from left to right) Sarah Connery, LPFT Acting Chief Executive, Gary Hillary service user representative and Andrew West, Project Manager, Vinci Construction.

Accessibility tools

Return to header